Göran Eklund, redaktionschef SVT Nyheter Skåne och ansvarig utgivare. Foto: SVT

”Vi bidrar till samhället genom att granska”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Skånska kommuner som blir lurade av falska referenser, utbildningsbevis och namnteckningar. Privatkunder som får se sina trädgårdar förstörda och kunder som får saltade fakturor. Detta är vad vi kan avslöja i vår granskning av tre trädgårdsbolag.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

Att granska är för oss på SVT Nyheter Skåne och Helsingborg ett centralt uppdrag, där vi vill bidra till samhällsnyttan. Vår nyhet om Region Skånes upphandling av vårdverktyget Vårdexpressen är ett exempel på detta. Miljardupphandlingen stoppades efter vårt och Uppdrag gransknings avslöjande och tre personer dömdes i den nyligen avslutade muträttegången.

Åklagaren i fallet, Thomas Forsberg, sa till TT: ”Vi ska vara tacksamma över att det finns journalister som orkar lägga ner det jobb som krävs för att hitta oegentligheter. Utan det så hade det här aldrig uppdagats”.

Den här gången har vi tittat på trädgårdsbranschen. Över sex miljoner i Sverige har tillgång till en egen trädgård, enligt SLU, och trädgårdsnäringen växer, inte minst i dessa coronatider, enligt flera källor.

Med andra ord är detta ett område som berör många. Allmänintresset är stort och jag har som ansvarig utgivare valt att publicera namnen på företagen. Vid namngivning av personer har jag som utgivare att väga allmänintresset mot den publicitetsskada som uppstår vid namnpublicering av personerna bakom företagen. I det här fallet har jag bedömt att allmänintresset inte överväger publicitetsskadan.

Idag kan du ta del av starten av vår granskning. Vi kommer att fortsätta att publicera uppföljningar de kommande dagarna. Har du några tips på hur vi kan ta detta vidare ytterligare ett steg eller något annat område som behöver belysas, hör gärna av dig till någon av våra reportrar eller mig.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.