Abo Aazab var en av dem som upptäckte att det brann när alla låg och sov. Foto: Helena Bohm Nilsson

”Vi flyr från rädsla, krig och mord och så händer detta”

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera attacker mot den irakiska manifestationen utanför Migrationsverket i Malmö så avbryter de inte sin aktion.

I helgen sattes deras tält i brand när de låg och sov.

Brandskadade filtar och kläder och bränd plast på tältduken vittnar om helgens attack mot den irakiska manifestationen utanför Migrationsverket i Malmö. Abo Aazab var en av dem som upptäckte att det brann när alla låg och sov.

TV: Se hela inslaget här

– Vi hade varit på en manifestation på Gustav Adolfs torg och alla var trötta. Klockan var 02.30 ungefär, mitt i natten, när vi kände bensinlukt, berättar han.

”Vi känner oss rädda”

Polis och brandkår fick hjälpa ett par personer med lindriga rökskador berättar Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson. Brottet rubricerades som mordbrand.

– Vi känner oss rädda. Vi flyr från rädsla, krig och mord och så händer detta. Bara för att vi vill ha våra rättigheter, säger Abo Aazab.

LÄS MER: Brandattentat mot demonstrationer

I mer än 100 dagar har de manifesterat utanför Migrationsverket i Malmö mot Sveriges asylpolitik och mot avvisningar till Irak. Och de har utsatts för flera attacker. I juni körde en bil med nazistsymboler mot dem och deras uppsatta plakat.

– Ja det har hänt flera saker att bilar kört mot oss bland annat när vi satt och åt under Ramadan. Det har också smällts smällare mot oss och vi har känt oss hotade,säger Abo Aazab.

Förundersökningen lades ner

Det finns ingen misstänkt för brandattentatet och förundersökningen har lagts ner även om personer på plats ska ha sett någon eller några springa mot en bil och hoppa in.

– Men utredningen kan tas upp igen om nya uppgifter kommer in, säger Nils Norling.

LÄS MER: Man som körde mot demonstranter hade nazistsymbol

I polisutredningen kring bilen med nazistsymbolen kom det in nya uppgifter i förra veckan berättar förundersökningsledaren Linda Rasmussen.

– Det har framkommit uppgifter som polisen ska arbeta vidare med, säger hon men vill inte berätta så mycket mer.

Men trots alla alla attacker och hot så kommer manifestationen att fortsätta säger Abo Aazab.

– Fast vi låg så nära elden så kommer vi inte att flytta. Vi har inget annat val, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.