Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Vi gick sex timmar längs rälsen i Danmark”

Publicerad

SVT Nyheter Skåne mötte en trött syrisk familj på Malmö centralstation. Pappa Ajhab Ahmad berättar att det känns som att familjen klarat testet när de kommit fram till Sverige.

Det är trötta barn och föräldrar  som vilar på stålbänkarna på Malmö central. En av tjejerna fick sin fot överkörd i Turkiet och är bandagerad. vägen hit har varit svår, med olika besked från olika länder om vad de ska göra har varit vardag. Dansk polis ville igår registrera familjen och erbjuda dem att söka asyl i landet men familjen ville till Sverige.

– De ville antingen att vi skulle stanna i Danmark eller skicka tillbaka oss till Tyskland, berättar Ajhab.

Barnen sover i knäet på föräldrarna och några snälla förbipasserande köper kakor och mat till familjen. Resan har varit mycket lång innan de slutligen anlände till Malmö.

– Vi har varit på flykt i en månad och har sju småbarn med oss. Det har varit extra tungt eftersom barnen är så pass små och knappt ens kan gå själva, säger Ajhab Ahmad.

Familjen beskriver resan som ett kaos där varje land ger olika besked och ibland flera olika besked om vad de ska göra.

– Ingen har kunnat hjälpa oss med våra bekymmer, säger Ajhab.

Familjen sitter på stationen och bara väntar. De vet inte vart de ska ta vägen. De hoppas på att någon kommer dit och hjälper dem.

75 personer kom i natt

De 300 personer som Migrationsverket förberedde sig på skulle anlända under natten till måndag stannade på 75.

– Vi haft beredskap hela natten men antalet blev inte så stort, säger Guna Graufelds, informatör på Migrationsverket.

Migrationsverket kommer att fortsätta följa utvecklingen i Danmark för att hålla koll på om fler åker över under dagen för att söka asyl i Sverige.

Migrationsverket har inget ansvar att ta familjen till sitt center, så nu väntar Ajhab Ahmad och de övriga familjemedlemmarna ovisst på vad som ska hända dem.

– Vi känner ingen rädsla längre. Det är som om vi klarat ett prov, säger Ajhab Ahmad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet