Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nätverket misstänks ha sålt stora mängder pregabalin, och tog in utländska arbetare för att jobba i en ”knarkfabrik” i centrala Malmö. Foto: SVT

Misstänkt i narkotikahärva: ”Vi hade inget bra liv, vi behövde pengar”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män riskerar långa fängelsestraff för att ha smugglat in och sålt det narkotikaklassade läkemedlet pregabalin. I rättegången, som rör det största åtalet hittills gällande just pregabalin, hördes de misstänkta männen.
En av dem var den utländska arbetare som jobbade med att packa kapslar i lägenheten.

– Jag tog det här jobbet för att vi hade inget bra liv. Vi behövde pengar och jag ville hjälpa min familj.

Så berättade den man som kom från ett asiatiskt land till Malmö för att jobba i det som beskrivs som en knarkfabrik i Malmös centrala nöjeskvarter. Lägenheten var utrustad med miljontals tomma kapslar och pregabalin i pulverform.

Pregabalin är ett läkemedel mot bland annat epilepsi och ångest som narkotikaklassades i fjol.

I lägenheten nära Lilla torg i Malmö fanns en knarkfabrik, där pregabalinpulver paketerades i kapslar och sedan skickades ut till kunder via posten. Foto: Polisen/Tullverket/Tove Hansson

Sålde stora mängder pregabalin

I november kom åtalet mot fyra unga män som misstänks för grova narkotikabrott. De ska ha ingått i ett företagsliknande nätverk som smugglade in pregabalin från Kina och sålde vidare till kunder runt om i Sverige via postförsändelser.

Verksamheten ska ha omfattat 18 miljoner kronor.

Flera utländska arbetare ska också under åren ha kommit till Malmö för att under kortare perioder jobba med att packa pregabalinpulver i kapslar.

Mellan två madrasser i lägenheten hittades mängder av kapslar samt kuvert. Foto: Förundersökningen

Mannen från det asiatiska landet är en av de åtalade. Han ska ha fått jobberbjudandet i hemlandet och sedan åkt till Malmölägenheten. Månadslönen var på motsvarande 18 000 kronor.

– Han erbjöd mig det här jobbet, att packa medicin och skicka iväg det till postlådor. Han sa oroa dig inte, det här är lagligt, berättade mannen i rätten under tisdagen.

Nu riskerar de åtalade mellan sju och nio års fängelse. Samtliga nekar till brott men medger vissa delar.

Utpekad huvudman fortfarande fri

Den man som sägs ha styrt allt från utlandet via en krypterad app är inte åtalad. Bevisen räckte inte för att få honom utlämnad och åtalad.

– Han är mannen som alltid kontrollerade mig, sa den utländske arbetaren under rättegången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer