Vaccinationer mot covid-19, enklare regler för att ta sig in i Sverige och Danmarks öppning påverkar resandet över sundet. Hör polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford berätta. Foto: Firas Razak

Polisen ser ökat resande över sundet: ”Nu spritter det”

Uppdaterad
Publicerad

I Danmark öppnar samhället och allt fler vill ta sig till Sverige från omvärlden. På Lernacken märker polisen hur våren, lättade regler och ökade vaccinationer spär på resandet till Sverige.

– Vi nästan känner hur man står och gasar på andra sidan och vill komma över. Vi är ju också i samma skede, vi vill ju också resa ut, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson polisregion syd.

Coronatrötthet, ökade vaccinationer och våren har gjort att allt fler reser över Öresund menar Ewa-Gun Westford. Det innebär ett fortsatt högt tryck på polisen som arbetar med gränskontrollerna. Sedan i december har 18 500 avvisats.

– Vi nekar 6-700 i veckan och vi ser ett ökat inflöde av människor som vill komma till Sverige, säger Ewa-Gun Westford.

”Ligger ett ansvar på oss alla”

Och i takt med att bland annat Danmark lättar på allt fler coronarestriktioner märker man från polisens sida hur benägenheten att resa hit blir allt större:

– Inreseförbudet är för att man inte vill att folk ska resa. Det ligger ett ansvar på oss alla, både på den enskilde och myndigheter. Men vi har ju en förståelse för att det spritter.

Detta gäller för inresa till Sverige

Inreseförbudet innebär att alla utländska medborgare utanför EES-samarbetet måste omfattas av minst ett undantag för att få resa in i Sverige. Det kan vara att man är folkbokförd i Sverige eller har uppehållstillstånd.

För medborgare som bor i ett land i EES-samarbetet räcker det med att visa ett max 48 timmar gammalt intyg på ett negativt covid-19 test för inresa.

Inreseförbudet

Sedan den 6 februari 2021 måste utländska medborgare äldre än 18 år, från länder inom EES-samarbetet, uppvisa ett giltigt intyg på att de har blivit testade negativt för covid-19. Det negativa testet ska vara max 48 timmar gammalt.

För utländska medborgare utanför EES-samarbetet gäller även ett negativt covid-19 intyg men man ska även omfattas från minst ett undantag i det generella inreseförbudet.

Undantag från inreseförbudet och kravet på negativt covid-19 intyg gäller för svenska medborgare, utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige, har uppehållstillstånd, uppehållsrätt eller uppehållsstatus.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.