Den 15 oktober har socialnämnden ett nytt möte om hur man ska hantera bostadssituationen för nyanlända som bott i kommunen mer än två år. Foto: Patrik Cegrini

Socialnämndens ordförande i Lomma: ”Inga familjer kommer att ställas på gatan”

Uppdaterad
Publicerad

Vissa nyanlända flyktingfamiljer fick tillsvidarekontrakt på sina bostäder i Lomma. Andra skrev på att de avstår från besittningsskyddet. Socialförvaltningen i Lomma utreder nu hur man ska hantera situationen med nyanlända som fått olika hyreskontrakt.

Socialnämnden sköt i måndags upp förslaget om hur de nyanlända som fått bostad i Lomma ska hanteras när de bott i Sverige mer än två år.

Flera Lommabor anslöt sig till en manifestation på kommunhuset där frågan väcktes om flyktingar som fått tillsvidarekontrakt ska tvingas flytta.

– Flera av de nyanlända som kom i början av flyktingvågen fick tillsvidarekontrakt, säger Susanne Borgelius (M), ordförande i socialnämnden.

Olika avtal

Efter två år i Sverige är det meningen att nyanlända själva ska ordna en bostad. Men för ett antal familjer som kom till Lomma skrevs alltså det inte in i hyreskontrakten.

– Vi var ovana vid situationen i början, erkänner Susanne Borgelius.

För de som kom något senare ändrades kontrakten eftersom det är meningen att de själva ska ordna bostad efter två år.

– Hur de som har tillsvidarekontrakt nu ska behandlas efter två år är upp till socialförvaltningen att utreda, säger Susanne Borgelius.

Nytt förslag på gång

Den 15 oktober är det ett extrainsatt möte för socialnämnden i Lomma. Då ska ett reviderat förslag på bostadsfrågan behandlas.

– Inga familjer kommer att ställas på gatan. Vi kommer att jobba med lösningar för att hjälpa de som passerat tvåårsgränsen på bästa sätt, säger Susanne Borgelius.

SVT Nyheter Skåne har sökt socialchefen Emma Pihl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.