Göran Eklund, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg. Foto: Bernard Mikulic/SVT

”Vi skriver Skånes historia i realtid”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Vårt uppdrag är att ha lokal bevakning. Vi skriver Skånes historia i realtid och för att göra det ännu bättre etablerar vi oss på flera platser. Vi öppnade redaktion i Helsingborg 2015, i Kristianstad 2019 och nu flyttar vi in i en lokal på Bytaregatan i Lund.

Göran Eklund

Redaktionschef för SVT Nyheter Skåne och Helsingborg

SVT gör en utbyggnad av den lokala journalistiken där vi år 2023 ska finnas på 50 platser runt om i landet. Satsningen görs för att minska antalet vita fläckar, alltså områden som har svag journalistisk bevakning sett till invånarantalet, och Lund är redaktion nummer 43.

Vita fläckar brukar oftast förknippas med glesbygd men när vi tittar på vår bevakning av Skåne sticker Lund ut och så ser det ofta ut. Områden i och runt storstäder tenderar att hamna i medieskugga.  

Ökad rapportering

Johanna Holstein och Linda Ekström är våra reportrar här och de kommer, förutom Lund, att bevaka Eslöv och Kävlinge. I dessa tre kommuner bor drygt 190 000 invånare och ni som bor här kommer att få se en ökad rapportering från ert närområde på SVT Nyheter Skånes sajt och i våra sändningar. 

Hör av er med tips

Vi ska granska och skildra det som händer här. Vi ska ge oväntade perspektiv och ha en konstruktiv hållning, det vill säga vi ska inte bara lyfta fram problem och brister utan även visa på lösningar.

Bäst journalistik blir det om vi gör den ihop med er som bor här. Bidra gärna till våra publiceringar och hör av er till Johanna och Linda. De viktigaste nyheterna kommer oftast via tips. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.