Fågelbäcksskolan i Trelleborg räknar med att klara distansundervisning, enligt rektor Andrea Roos. Foto: Linda Ekström/SVT

Trelleborg redo att stänga grundskolan – om rekommendation kommer

Uppdaterad
Publicerad

Grundskolorna i Trelleborg har öppet som vanligt. Men det råder en hög sjukfrånvaro bland elever och personal med anledning av coronaviruset. Och redan nu är kommunen redo för ett eventuellt beslut om stängning av grundskolorna.

– De som är hemma kan delta i undervisningen digitalt, säger Andrea Roos, rektor på Fågelbäcksskolan i Trelleborg.

Nu förbereder sig grundskolorna i Trelleborg för en stängning med anledning av coronaviruset. Redan nu får de elever som är hemma med lindriga symptom delta i klassrummets undervisning via en länk på bärbara dator.

Coronapandemin

– Våra lärare som är hemma har visat enorm kreativitet och vi hade en lärare som undervisade en klass på länk och det sköttes helt digitalt, säger Andrea Roos.

Här undervisar läraren Mary Lazarevski via en länk på Fågelbäcksskolan. Foto: Privat

”Vi har ett helhetgrepp”

Om det fattas ett beslut att stänga Sveriges grundskolor kommer undervisningen bedrivas digitalt och på distans i Trelleborgs kommun.

– Vi kommer även att ha två fysiska enheter öppna – en för grundskolan och en för förskolan. Det är viktigt eftersom många barn har föräldrar som arbetar som till exempel polis eller inom vården, säger Ester Alavei, skolchef i Trelleborgs kommun.

I nuläget har två av kommunens grundskolor slagits samman på grund av hög sjukfrånvaro. Eleverna från Västra Alstad skola har förflyttats till Väståkraskolan i Anderslöv.

– Vi är ständigt uppdaterade och vi har ett helhetsgrepp om situationen – även om den är allt annat än normal, säger Ester Alavei.

Framfart för digitaliseringen

Att ständigt fatta nya beslut om hur undervisningen kan bedrivas har medfört att digitaliseringen av skolan har utvecklats enligt rektorn Andrea Roos.

– Vi hade aldrig varit där vi är i dag om det inte vore för att coronasituationen uppstod. Vi tar ett jättesteg framåt inom digitaliseringen, säger hon.

Under varje morgon träffas bildningsförvaltningens ledninggrupp för att diskutera den rådande situationen med coronaviruset och hur det påverkar skolan i Trelleborg.

– Vi är beredda på ett beslut om stängning, avslutar Ester Alavei.

Bildningsförvaltningens ledningsgrupp i möte under onsdagen. Foto: Fanny Berg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet