Gästarbetare fick bo i mögliga växthus

Uppdaterad
Publicerad

Varje år kommer tusentals utländska arbetare till Sverige för att jobba inom de gröna näringarna. I Höganäs tvingas många arbetare arbeta och bo under vidriga förhållanden.

Det är kommunerna som har tillsynsansvar för hur den utländska arbetskraften bor i Sverige. Maria Fänge är miljöinspektör på Höganäs kommun.

I Höganäs har man varit ovanligt aktiva när det gäller tillsynen av de utländska arbetarnas situation. 2007-2008 gjorde man en större granskning av kommunens arbetsgivare efter ett tips från polisen.

Säsongsarbetarnas villkor

Upptäcktes i samband med dödsfall

– Det var en man som hade dött i en husvagn där han var tillfälligt anställd på en lantgård, berättar Maria Fänge. Polisen beklagade sig att arbetarna bodde uruselt och att det inte var människovärdigt.

Det miljöinspektörerna fann under inspektionerna gjorde dem förfärade. Maria tar upp ett dokument på datorn och visar bilder från några av boendena.

– Här är en husvagn som är uppallrad och tätad för att man inte ska frysa, säger Maria Fänge, miljöinspektör. Räddningstjänsten har också synpunkter på placeringen eftersom de står alldeles för tätt.

Fick bo i mögliga växthus

Hos många lantbrukare bodde gästarbetarna i uttjänta husvagnar, statarlängor eller växthus, med fukt, mögel och vatten som inte var drickbart. Miljöinspektörerna tog kontakt med lantbrukarna och en del förbättrade sina bostäder medan andra var oförstående till förvaltningens kritik.

–  Ska de verkligen bo som vi frågade de oss. Vi svarade att ja, man ska bo drägligt även om man kommer från utlandet och bara ska bo här ett kort tag.

Oklarheter i lagen

Ett stort problem är att svenska lagar och regler inte är tillräckligt tydliga. Nu är det mycket en bedömningsfråga där sunt förnuft får bestämma. Det gör att kommunernas miljöinspektörer inte kan ställa krav på boenden som de skulle vilja.

– De som bor i växthus och inte kan laga sin mat utan att gå genom verkstadsdelen eller får diska i en ho som man blandar kemikalier i. Idag vet vi inte vad vi kan ställa för krav, säger Maria Fänge. Det är inte tillräckligt tydliga regler.

Befarar fler fall

Nu i sommar kommer en ny lag, det blir inte längre bygglovspliktigt att ändra till exempel ett uthus till ett bostad utan bara anmälningspliktigt. Det kommer ytterligare att försvåra miljöinspektörernas arbete.

– Vi är rädda för att det kommer att dyka upp fler ställen som vi inte har en chans att kontrollera, säger Maria Fänge, miljöinspektör i Höganäs. Det hade varit bra om de statliga myndigheterna var mer samordnade och hade en samsyn på de här frågorna så att vi ute i kommunerna kunde känna ett bättre stöd för det vi gör.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsarbetarnas villkor

Mer i ämnet