• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Många ville se det ovanliga fiskenappet när båten kom in till hamnen i Ystad. Foto: Patrik JuhlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu ska Vikvalen sänkas

Uppdaterad
Publicerad

Vikvalen som hittades död utanför Ystad tidigare i somras sänktes några sjömil utanför kusten på onsdagen. Kadavret lastades med järnskrot och dykare drog ner valen till havsbottnen.

Vikvalen som hittades död utanför Ystads kust i mitten av augusti begravdes på onsdagen på havsbotten. Valskelettet ska nu bli ett underlag för framtida forskning.

SVT Nyheter Skåne var på plats och sände direkt från en följebåt på havet när vikvalen sänktes. Dramatiken inleddes omgående:

– Valen lossnade från transporten. Det var dramatiskt. Nu har de lyckats kroka på valen igen och är nu på väg ut genom hamninloppet, säger SVT Nyheter Skånes utsände reporter Per Lärka.

Platsen där den sänktes var 3,5 sjömil utanför Ystads kust intill ett skeppsvrak. Kroppen sänktes med hjälp av järnvägsräls. Ystad kommun som fick ansvar för den strandade valen förstod att det skulle bli en knivig uppgift att forsla ut valen på öppet hav och sänka den.

Kan behöva skjutas för att sjunka

Den döda valen hade en enorm flytkraft trots att man satt fast 1,7 ton skrot i form av gammal järnvägsräls på den. Ett tag trodde man att det skulle bli nödvändigt att behöva punktera kroppen, det vill säga skjuta hål i kadavret med hjälp av en jägare som fanns med på båten.

Men besättningen och dykarna ombord lyckades till slut vinscha ner den döda valen med hjälp av rep och tyngder. Sänkningen tog ungefär sammanlagt två timmar.

Luktar surströmming

Under onsdagens arbete framkom det att valen var en hanne.

Valen är sedan några veckor tillbaka i ett framskridet stadie av föruttnelse vilket gjorde det svårt att handskas med den.

– Det luktar inte speciellt bra. Faktum är att det luktar surströmmingsskiva, säger SVT:s Per Lärka, som tillsammans med fotografen Edina Hrustic, under flera timmar befann sig ombord på en följebåt intill vikvalen.

Jakten på valbenmask har börjat

Björn Källström vid Göteborgs universitet har stora drömmar om vad valen kan bidra med. Det handlar om jakten på valbenmaskar.

– Att upptäcka nya arter är en forskares dröm. Det kan vi mycket väl göra, säger Björn Källström som tillsammans med kollegan Thomas Dahlgren redan fått ge namn åt en helt ny art.

En slemmig världsnyhet

Forskarparet ingår i en världsomspännande forskning om benmaskar som lever på valskelett. Innan de svenska forskarna sänkte en val i Kosterfjorden på 30 meters djup, trodde man att valbenmasken var ett djur som bara levde i djupa hav. Det blev en världsnyhet när Källström och Dahlgren hittade en helt ny benmask på skelettet efter att fiskar och krabbor gjort sitt med kadavret.

– Vi döpte den till Osedax mucofloris. Det betyder ”benätande slemblomma”. Den såg ut som en blomma med ett slemhölje.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Många ville se det ovanliga fiskenappet när båten kom in till hamnen i Ystad.
Många ville se det ovanliga fiskenappet när båten kom in till hamnen i Ystad. Foto: Patrik Juhlin
Onsdagens presskonferens om valen. Kent Mårtensson talar.
Onsdagens presskonferens om valen. Kent Mårtensson talar. Foto: Gustav Wennerholm