En detonation inträffade vid en villa i centrala Lund natten mot torsdag. Foto: Mikael Nilsson/SVT

Villa i Lund utsatt för kraftig explosion: ”Flera fönster krossade”

Uppdaterad
Publicerad

En villa i centrala Lund utsattes för en kraftig explosion natten mot torsdag. Explosionen orsakade skador på husets fasad och en intilliggande fastighet. Flera personer ska ha befunnit sig i villan.

Vid 02.15-tiden fick SOS Alarm in ett samtal om att det hade smällt vid ett hus i villaområdet Klosterhusen i centrala Lund.

”Kraftigare än fyrverkeripjäs”

– Någonting har exploderat utanför entrédörren. Vi vet inte vad det är, men det var kraftigare än en fyrverkeripjäs eller en så kallad banger, säger polisens presstalesperson Calle Persson till SVT på torsdagsmorgonen.

Flera personer befann sig i villan vid explosionen.

– Ingen har förts till sjukhus med ambulans. Möjligen har en av personerna fått mindre skador och kommer själv att uppsöka sjukvården, säger Calle Persson.

Flera fönster krossades

Föremålet som exploderade var placerat utanför ytterdörren.

– Det har uppstått skador på ytterdörren och fasaden samt på stentrappan. Ett antal fönsterrutor har gått sönder. Även på villan på andra sidan har fönster skadats.

Polisen spärrade av ett område runt huset och en teknisk undersökning gjordes under natten.

– Vi har ännu inga uppgifter om vad den gav, säger Calle Persson.

Inga uppgifter om hotbild

Det finns inga uppgifter om att det skulle finnas någon hotbild mot villans ägare.

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse, men polisen har i nuläget ingen misstänkt.

– Den tekniska undersökningen kommer nu att sammanställas. Det kommer även att hållas kompletterande förhör med vittnen under dagen, säger Calle Persson.

Per som bor i närområdet var vaken när det smällde. Foto: Linda Ekström/SVT

–Jag var vaken inatt vid smällen och trodde först att det var värmepannan som smällt. Sprang sen ut på gatan och förstod att det var hos en granne, berättar Per som bor i närområdet.

– Jag vaknade inatt av smällen, men somnade om. Sen skulle jag bada när jag vaknade och såg att badkaret var fullt av glassplitter. Insåg då att flera av mina fönster också gått sönder av smällen, säger en granne. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.