Det fanns inga hjälpmedel på plats som kunde hjälpa till att föra kvinnan upp för trapporna. Foto: TT

Döms efter att ha tappat rullstolsburen i trappa

Publicerad

Kvinnan i rullstol hade varit på sjukhuset för att lossa ett gips och skulle få hjälp av en sjuktransport med att ta sig hem. Bilen var dock inte utrustad med trappklättrare och när chauffören skulle dra kvinnan i rullstol upp för trapporna lossnade ett handtag och kvinnan störtade ned för nio trappsteg.

Händelsen inträffade i januari 2015 när den rullstolsburna kvinnan, hemmahörande i Lund, skulle få åka hem från sjukhuset efter att ha blivit behandlad för ett benbrott. Hon blev körd av en sjuktransport hem till sin lägenhet men väl framme på adressen stod det klart att rätt utrustning fattades för att hjälpa henne upp till hennes lägenhet på andra våningen i huset utan hiss.

Chauffören erbjöd sig då att dra upp kvinnan med hennes rullstol för trapporna. Alternativet för kvinnan hade annars varit att vänta på att bärhjälp skulle anlända eller få åka tillbaka till sjukhuset. Kvinnan påpekade att hennes vikt kunde vara ett problem för chauffören men den sistnämnde menade att han var vältränad för sin ålder.

Halvvägs uppför trapporna, där chauffören drog kvinnan baklänges i sin rullstol, lossnade plötsligt ett av handtagen på rullstolen och kvinnan störtade nedför nio trappsteg innan hon landade på en trappavsats. Kvinnan blödde då ymnigt från huvudet men ådrog sig inga bestående skador bortsett från en bestående rädsla för trappor

Det är inte tillåtet för chaufförerna att dra kunder i rullstol uppför trappor. Tingsrätten dömer därför mannen att betala ett skadestånd om 2.400 kronor till kvinnan för sveda och värk. Tingsrätten skriver i sin dom att chauffören säkert hade goda avsikter och på enklast och snabbast möjliga sätt ville hjälpa kvinnan men att han ändå varit oaktsam när han valde att dra rullstolen uppför trapporna.

Även chauffören skadade sig vid händelsen och i domen står det att han verkligen beklagar det inträffade. Han har bestritt skadeståndsyrkandet men har inte överklagat beloppet som han ska betala till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.