Olof Skoog, Sveriges FN-ambassadör, höll presskonferens på Sturups flygplats på söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Viss optimism efter mötet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsrådets peruanske ordförande Gustavo Meza-Cuadra säger att medlemsländerna har tagit steg i riktning mot att upprätta en dialog om Syrien, efter det att mötet på Backåkra i Skåne avslutats.

Gustavo Meza-Cuadra, ledigt klädd i uppknäppt skjorta och mörka solglasögon, klev ut ur Dag Hammarskjölds gård Backåkra i Skåne och läste upp ett kort uttalande innan han återvände in. Journalisterna på plats fick inte möjlighet att ställa frågor.

– Det är dags att upprätta en dialog om Syrien och i dag tog vi steg i den riktningen. Vi måste återupprätta förtroendet för FN.

FN:s generalsekreterare och sändebudet Staffan de Mistura har under dagen vädjat till rådet om en nystart rörande Syrien, vilket gett resultat. Gustavo Meza-Cuadra säger att en politisk lösning måste vara i linje med resolution 2254, och att rådet är överens om behovet av att helt och fullt genomföra resolution 2401 som det enades om i februari för att hantera den humanitära situationen.

– Ingen väntade sig att det skulle komma ett uttalande som alla ställer sig bakom. Det är en stor framgång, säger en UD-källa till SVT. Nyheter.

Enats om tre områden

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog höll tidigare under dagen en presskonferens på Malmö Airport. Säkerhetsrådets medlemsländer har, trots djupa sprickor, kunnat enas om tre prioriterade frågor för det fortsatta arbetet, enligt Skoog.

  • Att på allvar komma tillbaka till en politisk lösning, att arbeta under FN-ledd process.
  • Att göra mycket mer angående den humanitära situationen. Inklusive resolutionen som Sverige och Kuwait tidigare lagt fram och som accepterades i februari.
  • Att lösa frågan kring kemiska vapen. Vi kommer jobba hårt de kommande dagarna och veckorna för att komma överens om en vettig mekanism för att ta reda på om de här vapnen finns och vem som i sådana fall bär ansvaret, säger han.

Perfekt tajmning

Samtalen har varit nyttiga och haft en perfekt tajmning, enligt Skoog.

– Ni vet alla att det är en svår situation i landet, men också hur svår frågan har varit för säkerhetsrådet. Men jag tror vi alla har varit överens om att tajmingen för de här samtalen har varit perfekta. Det har varit nyttigt att sitta ner i en annan atmosfär för att reflektera över vårt gemensamma ansvar, säger Olof Skoog.

När rådet är tillbaka i New York ska det med hjälp av generalsekreteraren ta nya krafttag i frågan, säger Skoog.

 – Vi måste ta nya tag för att blåsa nytt liv i den politiska processen.

FN:s säkerhetsråd har träffats på gården Backåkra i Skåne under två dagar för att diskutera världsläget – framför allt en lösning på kriget i Syrien. Inga beslut har väntats, men förhoppningen inför mötet var att den informella mötesformen – och den speciella miljön – skulle leda till öppningar som kan ge konkreta resultat senare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer