Kvinna i 20-årsåldern döms till fyra månaders fängelse för mened. Foto: TT

Vittne döms till fängelse – undanhöll sanningen i rätten

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i 20-årsåldern döms till fyra månaders fängelse efter att ha vittnat i rättegång under ed om ett mordförsök 2016. Kvinnan hade svarat ”jag vet inte” och ”jag kommer inte ihåg” på alla frågor om händelsen.

I förhör med polisen hade hon bland annat berättat vem som sköt offret med ett skott i magen och vad det möjliga motivet kunde vara. Men väl i rättssalen svarade hon ”jag vet inte” och ”jag kommer inte ihåg” på alla frågor om händelsen.

Kvinnan menade efteråt att hon fick en blackout i rättssalen och att hon var så stressad att det blev ”helt svart för henne”.

Fyra månaders fängelse

Nu döms hon till fyra månaders fängelse för mened.

Malmö tingsrätt ifrågasätter inte att hon var stressad, men bedömer att kvinnan ljög om att hon inte kunde svara på det hon blev tillfrågad om. Dessutom var hennes vittnesmål av stor vikt för rättegången, vilket gör att brottet bedöms som grovt, enligt domen.

De två männen som stod åtalade för själva mordförsöket dömdes till tio års fängelse vardera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.