Vittsjös tränare Thomas Mårtensson tror att det är viktigt för fotbollens själ att det finns lag som Degerfors och Vittsjö i ligorna. Foto: Erik Simander / TT

Vittsjö: ”Vi är den enda byn i allsvenskan”

Publicerad

Stora och resursstarka föreningar pekas ut som framtiden för svensk fotboll. I den lilla byn Vittsjö har de gått en annan väg.

-En stark grupp kan fortfarande slå etablissemanget, säger tränaren Thomas Mårtensson.

Utvecklingen med framgångsrika herrklubbar som startar eller tar över damlag syns i hela Europa. MFF,  Manchester United, Juventus och Real Madrid har satsat på senare år.

Att ta sig in under de resursstarka herrlagens paraply pekas ut som en framgångsformel. Men i Vittsjö, som förra säsongen slutade femma i damallsvenskan, vänder man sig mot den utvecklingen.

-Vi är den enda byn i allsvenskan och man kan säga att det går när man blir trea ena året och femma det andra, säger tränaren Thomas Mårtensson.

Han menar att det finns ett behov, för fotbollens själ, av klubbar som Degerfors på herrsidan och Vittsjö på damsidan. Det är det som är tjusningen. En stark grupp som kan slå de stora klubbarna trots att de har mindre resurser.

Svenska lag kan hävda sig

Damallsvenskan kommer från och med 2022 att utökas från tolv till 14 lag, något som kommer att göra ligan ännu mer konkurrenskraftig, menar Mårtensson.

-Jag tror inte alls på dem som säger att det inte finns tillräckligt många bra lag i Sverige, tvärtom.

Trots att Vittsjö är en klubb med knappa resurser, där sportchefen får grilla korv på matchdagar och den lokala pensionärsorganisationen agerar taxiverksamhet för spelarna, har Vittsjö nu siktet inställt på att flytta fram positionerna.

-Vi snackar om en större vision för framtiden och de närmaste åren. Det är att vara topp-tre och ta oss till Champions League. Det känns inte som någon orimlig vision att ha.

Fakta: Damallsvenskan 2021

Damallsvenskan inleds den 17 april och pågår till den 6 november.

Säsongen blir den sista med tolv lag, då ligan från och med 2022 utökas till 14 lag. Därmed blir det bara ett lag som åker ur den högsta serien i år samtidigt som de tre främsta i Elitettan flyttas upp.

Regerande mästare: Göteborg FC (Numera BK Häcken).

Nykomlingar: AIK och Hammarby.

Champions League: Häcken, Rosengård och Kristianstad kvalificerade sig för turneringen den gångna säsongen. Det blir första gången som Kristianstad ska slåss ute i Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.