Foto: Nizar Keblawi

Att stödja flyktingar har blivit en folkrörelse

Uppdaterad
Publicerad
Viljan att hjälpa flyktingar har vuxit till en folkrörelse i Malmö. Runt 1000 volontärer har i två månader arbetat gratis dygnet runt.

Sedan gränskontrollerna införts, förändras nu förutsättningarna för dem som varit aktiva runt Malmö central.

Rasmus Carlsson är en av uppskattningsvis dryga tusen runt Malmö central som engagerat sig som volontär för att hjälpa flyktingar i Malmö. Han är talesperson för Refugees welcome to Malmo.

– För två månader sen så såg jag ett upprop på Facebook om att nu händer det. Nu är det på riktigt. De här människorna som vi har sett  i nyhetsrapporteringen som har dött på medelhavet och de som överlevde, plöstligt är de här.

Efter två månader är intresset att jobba gratis och på sin fritid fortsatt stort. 900 finns i hans förening idag. Och de har fått ett uppsving.

– Vi har märkt en ökning av medelålders som ser att nu verkar det vara en stabil organisation, en plattform som är trygg att volontära i.

Även andra frivilliga organisationer som finns på plats, har fått fler att intressera sig. Röda Korset har utbildat 200 personer som arbetar runt centralen.

Gränskontroller ändrar förutsättningarna

Men beslutet att införa gränskontroller har förändrat situationen för dem som arbetar kring Malmö C. Posthusplatsen, där Malmö stad samlat myndigheter och frivilligorganisationer, står idag öde och tom.

– Alla nyanlända hämtas upp i Hyllie och bara några enstaka har kommit hit, säger Rasmus Carlsson.

Vi kommer att finnas kvar men med minskad bemanning. Situationen kan förändras igen, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Likaså kommer Malmö stad att ha kvar bodarna och personal åtminstone över helgen.

– Det måste få finnas en tröghet i systemet därför att om vi omedelbart skulle reagera på att nu är det inget flöde här och då stänger vi, då kan det bli att vi måste göra ett tvärt kast igen om en dag eller två dagar. Vi får följa utvecklingen och se. Är det här något som håller i sig, får vi anpassa oss, säger Mårten Gunnarsson driftansvarig för Malmö stad.

Däremot har migrationsverket beslutat att flytta sin personal idag.

Frivilliga behövs

– Vårt uppdrag kan komma att förändras, säger Rasmus Carlsson.

Han säger att om behovet finns kan de flytta till Hyllie eller Migrationsverket och också supporta boenden för nyanlända flyktingar.

Malmö stad har idag också sagt till SVT Nyheter att Migrationsverket kan ha behov av volontärena, eftersom de har brist på personal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer