Tennislegenderna Mats Wilander och John McEnroe gör upp på Svaneholms slott. Foto: TT/SVT

Wilander och McEnroe möts på Svaneholms slott

Uppdaterad
Publicerad

En tennisturnering i skuggan av ett skånsk slott från 1500-talet. Det blir snart verklighet vid Svaneholms slott i Skurups kommun. Förhoppningen är att dagens världsstjärnor ska göra upp intill slottet nästa år.

I två månader har grunden grävts, cement gjutits och flera lager lera, grus och sand har packats. Nu ska klassiska namn spela vid slottet för att locka unga spelare tillbaka till tennisen.

– Svensk tennis har ju varit fantastisk för många år sen men sen har det sakta men säkert gått nerför. Det skulle vara kul att uppleva nya stora svenska framgångar igen. Då föddes tanken att skapa en tennisakademi som också innehöll en turnering, säger Mårten Hedlund, turneringsledare för Svaneholm open.

Skurup

Tennislegender kommer hit

Mellan 26 och 29 juni  spelas turneringen med tennislegender som Mats Wilander, John McEnroe och Goran Ivanisevic. Just nu byggs tennisplan och läktare.

– De här spelarna stod för nånting som var lite rebelliskt och annorlunda och kan man få uppleva det igen så skapar det förebilder och Mats Wilander säger ofta att han vill stimulera en ny generation att prestera på det sättet som de presterade, säger Mårten Hedlund, turneringsledare för Svaneholm open.

Mårten Hedlund, turneringsledare för Svaneholm open. Foto: SVT

Men planerna är ännu större för arrangörerna vill från och med nästa år ha en ATP-turnering vid slottet. Då ska dagens aktiva tennispelare göra upp här.

– Vi har skickat in en ansökan och har väldigt starkt stöd från Wimbledon som också som vill att Sverige ska komma tillbaka på tenniskartan.

Varför vill Wimbledon det?

– Man saknar Sverige som varumärke. Man saknar det som Sverige står för, säger Mårten Hedlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skurup

Mer i ämnet