”Det blir döda bottnar av det”

Uppdaterad
Publicerad

Yrkesfiskarna i Skåne är kritiska till att NCC fått tillstånd att sandsuga i södra Öresund.

– Vi gillar inte det här, säger Bo Landén, sekreterare i Malmöhusläns havsfiskeriförening. Han berättar att de grunda bottnarna är en barnkammare för räkor, krabbor, spättor och andra fiskar. Det är en viktig yngelplats.

Landén beskriver hur Danmark har en annan lagstiftning än Sverige och att det därmed är lättare att få tillstånd.

-Man har tagit sand från Lommabukten till exempel, men då har det rört sig om mindre mängder till industri och glastillverkning, säger Bo Landén.

– Vi tillåter inte i Sverige att ta så stora mängder som det här handlar om. När man fått nej på andra platser, slutar det alltid med att man tar i Kögebukten.

– Det här är inte alls bra, säger Mats Löfstedt, yrkesfiskare i Limhamn. Om man tänker på hur styrt och reglerat fisket är och jämför med sandsugningen som ger en mer allvarlig miljöpåverkan, så är detta orättvist.

Även på andra håll i Skåne reagerar fiskare mot beslutet.

Mats Lövstedt menar att yrkesfiskarna har drabbats hårt med regleringar av fisket medan stora ekonomiska intressenter som NCC får tillstånd till verksamhet som ger mycket allvarligare miljöpåverkan jämfört med det kustnära fisket.

– Hur mycket vi än fiskar skulle vi aldrig någonsin kunna ställa till med så stor skada, säger Mats Lövstedt, yrkesfiskare.

Han menar också att de stora sandsugningshålen ger döda bottnar. Strömmen som syresätter havet når inte ner i hålen och kan syresätta. Där samlas istället mängder med tång.

– På 60- och 70-talet sandsög man utanför Ribersborg för att fylla stranden med sand, säger Mats Löfstedt. Än i dag när jag fiskar torsk utanför Ribersborg finns hål med död botten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.