Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Padelbanorna i Nybrostrand kan hamna i domstol. I klippet hör du Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef i Ystad, och boende kommentera banbråket. Foto: SVT

Padelbråket i Ystad – otillåtna banor kan hamna i domstol

Uppdaterad
Publicerad

De omdiskuterade padelbanorna i Nybrostrand kan nu hamna i domstol. Den sista april skulle padelbanorna på kommunens mark varit borta. Men tennisklubben har vägrat följa Ystads kommuns beslut.

– Vi kommer att gå vidare med det här rättsligt. Men i vilken form det får våra jurister tydliggöra, säger Sofia Öreberg, samhällsbyggnadschef i Ystad.

Vill inte intervjuas

På andra sidan nätet i den infekterade striden står Fredrik Roxenius. Han är ordförande i Nybrostrands tennisklubb och tills nyligen ledande moderat politiker i Ystad.

I april lämnade han sina politiska uppdrag som bland annat vice ordförande i socialnämnden.

Roxenius vill inte intervjuas framför kameran om padelbanorna, men i ett inlägg i sociala medier går han till motangrepp mot kommunen.

Han skriver bland annat att kommunen inte hjälpt till med att hitta en annan plats för padelbanorna.

”Det stämmer inte”

Sofia Öreberg hävdar bestämt att det inte stämmer. Kommunen har inför möten med klubben tagit fram ett antal möjliga platser, enligt Öreberg.

– Vi har haft med oss kartor med de här platserna men de har inte ens varit intresserade av att titta på den frågan med oss, säger hon.

Idag står tre padelbanor på allmän platsmark i Nybrostrand, som enligt lag ska vara tillgänglig för alla. Klubben har haft ett avtal om att få spela tennis där, men inte padel. Två av banorna byggdes trots att kommunen uttryckligen förbjudit klubben att uppföra dem.

Nya krav om buller

Grannar har klagat från bullret från padelspelandet. I veckan beslutade Ystad-Österlenregionens miljöförbund att tennisklubben måste vidta omfattande åtgärder, annars hotar man med vitesförelägganden.

De grannar som protesterat mot padelbanorna vågar inte ställa upp på intervjuer. De säger att de utsatts för trakasserier och smutskastning.

Många i Nybrostrand vill dock ha kvar banorna.

– Varför ska vi ta bort något som är bra för oss, för vår hälsa. Ska det vara en jordhög där istället för att det råkar låta lite för mycket, frågar sig bybon Jonas Haraldsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer