Malmöfilmaren Antonio Tublén gjorde för några år sedan sig ett namn i internationella filmkretsar med science fictionfilmen ”LFO”. Foto: Johan Dernelius

Skånsk filmare vill erövra världen med zombier

Uppdaterad
Publicerad

En ny skånsk zombiefilm med välkända skådespelare ska nu erövra världen.

– ”Zoo” är en svart romantisk komedi om paret John och Karens, som tvingas försöka rädda sitt förhållande mitt i en zombiekatastrof, säger filmens manusförfattare och regissör Antonio Tublén.

Malmöfilmaren Antonio Tublén gjorde för några år sedan sig ett namn i internationella filmkretsar med science fictionfilmen ”LFO”, som fick draghjälp av Elijah Wood, mest känd som hobbiten Frodo Bagger i filmatiseringen av ”Sagan om ringen”.

– Jag var på en filmfestival i USA med filmen ”LFO” och i publiken satt Elijah Wood. Han älskade filmen och hjälpte till att få ut den internationellt. Filmen vann en massa priser och blev snabbt en kultfilm, vilket var till stor hjälp nu när vi skulle få ihop ekonomin till ”Zoo”, säger Antonio Tublén.

Kända brittiska skådespelare

”Zoo” handlar om John och Karen, vars äktenskap är på väg att ta slut. Fångade i vardagsbestyren rör de sig likt levande döda i lägenheten utan att nå fram till varandra.

När sedan en zombieepidemi bryter ut och förvandlar människor till blodtörstiga zombier, tvingas de ut ur sin självutplånande tillvaro för att överleva.

Antonio Tublén har lyckats få med de brittiska skådespelarna Zoë Tapper, känd från tv-serien ”Mr Selfridge” och Edward Speleers från ”Downton Abbey” i huvudrollerna.

Brittiska skådespelarna Zoë Tapper, känd från tv-serien ”Mr Selfridge” och Edward Speleers, från ”Downton Abbey”, är i huvudrollerna. Foto: Ur filmen

Visats på flera filmfestivaler

Zoë Tapper var lite skeptisk till medverkan i ”Zoo”, enligt Antonio Tublén.

– Hon fick filmmanuset av sin agent som sa ”här är ett zombiemanus, läs det”. Hon var måttligt imponerad, men när hon började läsa det så upptäckte hon att det var ju karaktärer av kött och blod.

Filmen har redan visats på filmfestivaler runt om i världen och närmast väntar en i Prag.

Antonio Tubléns fem bästa zombie-filmtips:

Shaun of the Dead (2004)

Train to Busan (2016)

28 Days Later (2002)

Dawn of the Dead (2004)

Les Affamés  (2017)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.