För att hinna klart måste personalen börja koka pastan sex timmar innan den ska serveras. Foto: TT

Fackets larm vid centralköket i Alingsås: Risk för ohälsa

Publicerad

Arbetsbelastningen på centralköket i Alingsås är hög enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Kommunals skyddsombud säger i anmälan att personalen bland annat måste börja koka pastan 06:30 trots att den ska serveras 12.30, för att hinna klart i tid.

Personalen på centralköket tycker inte att de kan göra ett bra arbete eftersom matens varmhållningstider blir för långa och därmed påverkar kvalitén enligt skyddsombudet, vilket Arbetarskydd berättade först.

”Ett exempel på att köket inte har kapacitet är när en beställning på soppa inkommer och då säger beställningen att den vill ha 1200 liter soppa men grytorna har kapacitet för ca 800 liter = ekvationen går inte ihop.” skriver skyddsombudet och fortsätter:

”Situationen är inte rimlig för någon av de anställda, det är inte mer tid eller antal personer som krävs utan antal portioner och moment att utföra behöver minskas för att inte riskera sjukdom och ohälsa.”

Köket levererar mat till en del av förskolorna och skolorna i Alingsås kommun men även till en skola i Floda och en i Göteborg.

Saknas utrustning och förvaringsutrymme

Centralköket ägs av ISS facility som övertog verksamheten från kommunen 2010 enligt anmälan. När köket var kommunalt var det anpassat för att laga 2.500 portioner. Idag kan köket vissa dagar behöva laga ungefär 6.000 portioner enligt skyddsombudet, som skriver:

”Eftersom antalet portioner har ökat så mycket innebär det att det saknas kantiner och bleck för tillagning och servering. Det saknas också förvaringsutrymme för alla råvaror, både kyl och frys och torrförråd.”

Hon menar även att personalsituationen är oroande då många anställda lämnat företaget och det är svårt att rekrytera ny personal.

”Eftersträvar bästa möjliga arbetsmiljö”

– Vi vet att det har kommit in en anmälan till Arbetsmiljöverket. Jag har dock inte själv tagit del av den. Vi har därför ingen möjlighet att kommentera den just nu, utan avvaktar verkets handläggning. Vi ska naturligtvis bistå dem på alla sätt. I det här läget är därför vår enda kommentar att ISS naturligtvis eftersträvar bästa möjliga arbetsmiljö, även i köket i Alingsås, och att vi alltid sätter kvalitetsfrågorna främst, skriver ISS facilitys affärsområdeschef Fredrik Höglund  i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer