Jönköpings tingsrätt Foto: SVT / Kristin Renulf

Slog polis och polishund – 15-åring döms till ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig kille döms för att ha slagit en polisman i ansiktet i november i fjol. Påföljden har av tingsrätten bestämts till ungdomsvård.

Det var den 20 november i fjol som en hundförare kallades till Tändsticksområdet i Jönköping sedan en tonåring avvikit från platsen när poliser skull kontrollera hans identitet. Hundpatrullen fick synlig kontakt med den flyende tonåringen på Slottskyrkogården och ropade att han skulle stanna.

15-åringen flydde över en mur och då släppte polismannen hunden efter honom. Hunden hann upp tonåringen och när hundföraren kom ikapp såg han hur hunden höll fast tonårskillen i benet samtidigt som denne slog med knytnäve mot hundens huvud.

Slagen i ansiktet

När hundföraren sprang fram mot 15-åringen fick han motta ett knytnävsslag i ansikten. Slaget träffade, enligt polismannen, höger kind.

Strax efteråt kom flera poliser till platsen och tog hand om 15-åringen. Enligt en av dessa ska killen ha gjort motstånd då man försökte få in honom i polisbilen.

15-åringen nekar till att han ska ha slagit hunden och hundföraren. Han hävdar istället att polismannen ska ha slagit honom med batong och att han var mycket rädd för hunden.

Ingen ersättning för sveda och värk

15-åringen döms  till ungdomsvård för våld mot tjänsteman.

Tingsrätten dömer dock inte ut någon ersättning för kränkning eftersom domstolen menar att handlingen inte når upp till den nivå som krävs. Polismannen får heller ingen ersättning för sveda och värk eftersom han, enligt rätten, inte varit sjukskriven i samband med händelse, något som i normala fall krävs för att ersättning ska utgå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer