Karl-Johan Persson är fiskerikonsulent i Kalmar län och ser fram emot att 100-miljonersprojektet. Foto: Karin Ahlgren/SVT

100 miljoner satsas på sydsvenska vattendrag

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen samlades ett trettiotal personer som alla på ett eller annat sätt jobbar med ett vattenvårdsprojekt som rör sju sydsvenska vattendrag.

På residenset i Kalmar möttes skogsägare och representanter för länsstyrelsen i Blekinge, Skåne och Kalmar län, sportfiskare och Havs- och vattenmyndigheten för att jobba vidare med det vattenvårdsprojekt som är ett av de allra största i Europa.

I höst kommer grävskopor att börja gräva, då kommer projektet att bli mer synligt för den som har vägarna förbi Alsterån, Emån, Helge å, Rönne å, Verkeån och Virån. Syftet är att vattenkvaliteten och skyddet för hotade arter ska förbättras.

-  En art som är utpekad i Virån är den tjockskaliga målarmusslan, i Emån handlar det om flodpärlmusslan och i Alsterån har vi laxen som är en utpekad art, säger Karl-Johan Persson som är fiskekonsulent på länsstyrelsen i Kalmar län.

Sexårigt projekt

Projektet startades förra året och ska vara klart 2025. Då ska vattenkvaliteten och den biologiska mångfalden vara bättre i de sju vattendragen.

Bakom Life connect, som projektet heter finns länsstyrelsen i Kalmar län och Skåne, Uniper, Sportfiskarna med stöd av Sveaskog, länsstyrelsen i Blekinge, Klippans kommun, Havs- och vattenmyndigheten samt Karlstads universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.