Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

100-tal i protestmarsch mot planerad bergtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Ett 100-tal personer i en gemensam protestmarsch sammanstrålade på fredagen utanför kommunhuset i Alvesta för att visa sitt missnöje mot den planerade bergtäkten vid Engaholm utanför Alvesta.

Demonstranterna marscherade från Engaholm till Alvesta. Många av dem var Gemlabor som bland annat oroar sig för att trafiken med tunga fordon kommer att öka i området. 

–  Jag tycker det är förfärligt att alla dessa transporter ska gå igenom tätbebyggelser, dels på grund av bullret och att det förstör vardagssträckorna där vi går. Jag är också orolig för hur vi kommer att påverkas av dammet, säger Gemlabon Carina Lindsjö. 

Det rör sig om ungefär 40 till 60 tunga transportfordon som kommer att behöva åka igenom Gemla varje dag i 20 år.

”Vi kommer vinna”

Swerocks som ska bedriva bergtäkten fick klartecken av Länsstyrelsen i augusti, något som har överklagats till Mark- och miljödomstolen av både Gemlabor och Växjö kommun som anser att de inte fått vara delaktiga i samrådsprocessen. 

– Det är svårt att känna någonting än förrän vi har överklagat. För jag tror att den här överklagan är så fantastisk att vi kommer att vinna det här, självklart, säger Ulla Lundegård som arrangerat protestmarschen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planerad bergtäkt i Alvesta kommun

Mer i ämnet
Foto: SVT
Foto: SVT