Akutmottagningen vid Växjö Centrallasarett Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

100 vårdanställda i samma rum i möte om corona

Publicerad

I fredags ska ett möte ha hållits på Centrallasarettet i Växjö där nästan 100 personer befann sig i samma rum.

– Vi är helt förfasade. Alla är väldigt upprörda. Hela salen var full och regionen följer ju inte säkerhetsreglerna, säger en anonym mötesdeltagare till SMP.

Det var ett Skypemöte mellan tre lokaler, varav den ena lokalen hade runt 100 deltagare. Mötet handlade om hur man arbetar med intensivvård.

– Fruktansvärt nonchalant att samla fler än 50 personer i dessa tider. I andra branscher gäller varannan stol i fikarummet medan vi kallas till obligatoriskt möte utan något som helst skydd. Om jag blir smittad gör det inte så mycket, men jag har kollegor som är i riskgrupper, säger mötesdeltagaren till tidningen.

Inget lagbrott

Företag med fler än 500 anställda omfattas inte av förbudet för sammankonster med fler än 50 personer, men mötet avbröts trots det av en upprörd anställd.

– Våra yrkesgrupper jobbar i första frontlinjen och vi befinner oss i en annorlunda arbetssituation när det gäller arbetsmiljön just nu. De regler som finns för att minimera smittan ska följas och det förutsätter vi att arbetsgivaren gör, säger Jenny Sjöström, ordföranden för fackförbundet Kommunal hälso- och sjukvård och trafik Kronoberg, till SMP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.