Foto: TT

150 sjuksköterskepass obemannade inför sommaren

Publicerad

Omkring 150 sjuksköterskepass är fortfarande olösta inför sommaren på Region Kronobergs två sjukhus. HR-chefen Pontus Juhlin säger att bemanningen kommer att vara en utmaning till viss del, men upplever ändå en positiv trend.

Inom Region Kronoberg är det främst intensivvårdsavdelningen samt akuten och akutvårdsavdelningen (AVA) i Växjö som saknar sjuksköterskepass (drygt 100 pass), enligt siffror från Hälso- och sjukvårdens HR-avdelning som huvudsakligen avser vecka 22.

På akuten ser läget med sommarbemanning ändå betydligt bättre ut i år jämfört med i fjol. Enligt Pontus Juhlin, HR-chef vid regionens hälso- och sjukvård, beror den aktuella passbristen på att det kan räcka med en ny sjukskrivning eller föräldrarledighet för att ett stort antal olösta pass ska genereras.

– Vi hoppas kunna täcka dessa av hyrsköterskor, men vi kommer att få täcka en hel del av detta med övertid med egen personal, säger Carina Pettersson, verksamhetschef vid akuten.

Cirka 20 pass saknas vid Kvinnokliniken i Växjö, cirka 15 pass vid akuten i Ljungby och cirka 10 pass på medicinkliniken i Ljungby.

”Vi har en bra planering”

Pontus Juhlin säger att rekryteringsarbetet sker löpande för att täcka upp för de obemannade passen, och är hoppfull inför sommaren.

– Det kommer att vara en utmaning till viss del, och det brukar det vara, men vi känner att vi har en bra planering och struktur inför sommaren. Vi har haft ett lite bättre rekryteringsresultat så här långt jämfört med förra året, säger han.

Omkring 40 pass i Kalmar län

På Kalmar läns tre sjukhus fanns den 1 juni vakanta sjuksköterskepass motsvarande cirka två sjuksköterskor utslaget på hela sommaren. Det motsvarar omkring 40 pass och ligger i nivå med 2017, enligt Magnus Johansson, HR-chef vid Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Arbetet med bemanningen sommartid är sällan klart i alla verksamheter vid den här tidpunkten och pågår kontinuerligt. Inom några veckor beräknas arbetet med bemanningen vara slutfört, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.