Motorcykeln var ombyggd till en moped men gick i själva verket snabbare än 45 km/h. Foto: Från polisens förundersökning

16-åring körde på polis med motorcykel – nu åtalas han

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke hemmahörande i Växjö kommun åtalas nu för olovlig körning och vållande till kroppskada efter att ha kört på en polis med en ombyggd motorcykel i maj i år.

Det var den 27 maj i år som en polis ska ha gett tecken till den 16-årige pojken att stanna sitt fordon. Enligt förhör med polismannen var det en sträcka på uppemot 30 meter mellan honom och 16-åringen som färdades i över 20 kilometer i timmen.

Men enligt förhör med polismannen ska pojken inte ha stannat på tillropet utan istället accelererat och kört på honom. Polismannen ska efter kollisionen fått skador i form av skrapsår och svullnader på kroppen.

– Det visade sig vara en motorcykel som hade ändrats om till klass 1 moped, därför åtalas han för olovlig körning, säger åklagaren Anna Matell Dageborn.

Ögonvittnen på plats

Polismannen har enligt åtalet begärt skadestånd på 30 000 kronor för kränkning. Två ögonvittnen fanns på plats vid händelsen som enligt förhör styrker att polismannen signalerade att 16-åringen skulle stanna, men istället valde att köra på mannen.

Den åtalade 16-åringen erkänner olovlig körning, men förnekar att han hade uppsåt att köra på polismannen eftersom det enligt honom själv inte fanns tillräckligt med tid att väja undan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.