Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör om 1600-talsvraket som skyddas mot plundrare Foto: FörsvarsmaktenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hör om 1600-talsvraket som skyddas mot plundrare

Publicerad

1600-talsvraket Svärdet ligger på Östersjöns botten utanför Ölands östra kust. Nu har länsstyrelsen fattat beslut att förbjuda bland annat dykning och fiske kring vraket.

– Beslutet bottnar i att det finns ett hot mot vraket. Vi har fått indikationer från Kustbevakningen om att det finns personer som dyker där, säger Birgitta Eriksson, enhetschef kulturmiljöenheten.

Förutom att mycket av det som fanns på skeppet när det sjönk är värdefullt så riskerar också dykningar eller trålfiske att förstöra skeppet.

– Utan det här skyddet vore det fritt fram för alla som har tillräcklig kunskap och teknik att plocka upp föremål och även förstöra skrov och liknandne. Då skulle det inte gå att forska på det i framtiden.

Ligger utanför svenskt territorium

Anledningen till att vraket inte skyddats som fornlämning – som flera andra vrak gjorts – är att det ligger utanför svenskt territorium. En lagändring i början av förra året gjorde det dock möjligt att besluta om skydd. Beslutet innebär att vraket nu skyddas från trålfiske, dykning och andra ovälkomna besök på en radie av 800 meter.

– Det här ger ett starkt skydd för bevarandet av skeppet. För närvarande finns det ingen som forskar på det, men den som är intresserad av att genomföra forskning kan ansöka om det.

Regalskeppet Svärdet sjönk 1676 i en strid utanför Öland. Bara några få av den 650 man stora besättningen överlevde. Hösten 2011 hittades lämningar efter skeppet och under de följande åren gjordes video- och stillbildsdokumentation av vraket av bland annat försvaret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer