Det finns gott om vaccintider i Kronoberg. Men 18-25-åringarna har inte visat samma vaccinationsvilja som den äldre befolkningen än. Foto: SVT/Tomas Nyström / TT

Unga vuxna: Därför har vi inte vaccinerat oss

Uppdaterad
Publicerad

Trots att personer som är 18 år får ta vaccin mot covid-19 finns det lediga vaccinationstider nästan varje dag i Kronoberg. Och det är främst 18-25-åringarna som inte bokar tid, enligt regionens vaccinationssamordnare.

I Kronoberg har man en god vaccinationstäckning bland befolkningen över 18 år. Totalt har 72 procent fått en första dos och 47 procent en andra dos.

Dock ser täckningen sämre ut sett till åldersgruppen 18-19 och 20-25 år.

– Det finns lediga vaccinationstider från tidig morgon till sen kväll nästan varje dag. Det blir mycket om man ser till att ny tid börjar var tionde minut, sade Annika Laine Tigerhielm, vaccinationssamordnare i Region Kronoberg, till SVT under fredagen.

I klippet ovan kan du höra några 18-25-åringar  förklara varför de inte vaccinerat sig än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.