Ung hackare i tingsrätten efter attack mot banker

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar rättegången mot en ung man från Växjö som misstänks ha utsatt flera banker för överbelastningsattacker för två år sedan.

Attackerna ska ha skett i oktober och november 2015, och kort efteråt greps den unga pojken från Växjö. Men det var först efter ett genombrott i utredningen i somras som åklagaren kunde väcka åtal mot den i dag 18-åriga mannen.

Bland annat gjordes tillslag av servrar i England och Frankrike där spår av dataintrången mot banker i Sverige syntes och kunde knytas till den unga Växjöbon.

it-attacker mot banker

Han själv har delvis erkänt brotten men säger att han själv haft rollen att visa andra hackers hur man skulle göra för att hacka sig in hos bankerna.

Det Twitterkonto som kopplas till honom, som bland annat publicerat ett krav på att få 10.000 USD i bitcoin för att upphöra med attackerna, säger han att han delat med flera andra, för honom okända, användare. Dock anser åklagaren att det inte finns bevis nog för att åtala 18-åringen för utpressning.

Åklagaren yrkar på att 18-åringen döms för fyra fall av grovt dataintrång mot Nordea och Swedbank.

Överbelastningsattackerna har orsakat allvarlig ekonomisk skada för de berörda bankerna, och varit av särskilt farlig art eftersom de utförts mot bankernas informations- och betalningssystem, menar åklagaren. Men hon kommer inte att yrka på fängelsestraff eftersom Växjöbon bara var 16 år gammal när attackerna genomfördes.

Förhandlingarna hålls i Växjö tingsrätt under tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet