Datorattackerna mot banker har ökat. Foto: TT

18-åringens advokat: ”En förvånande utgång”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren är nöjd med dagens dom medan 18-åringens försvarsadvokat redan meddelar att domen kommer överklagas.

I dag dömdes en 18-åring i Växjö till samhällstjänst och villkorlig dom för att ha attackerat Nordea och Swedbanks hemsidor vid totalt fyra tillfällen hösten 2015. Åklagare Anna Svedin är nöjd med domen.

– De delar min bedömning och finner att det här är grova brott, säger hon.

it-attacker mot banker

När attackerna genomfördes var den nu dömda personen 16 år, det har gått två år sedan attackerna vilket ger ett annat straff än om det hade varit en vuxen person, då hade personen kunnat dömas till fängelse i upp till två år enligt Svedin. 18-åringen misstänks ha gjort fler attacker men det är fyra attacker som han åtalats och nu döms för.

– Med tanke på att han var ung och det har gått lång tid har vi valt att inte gå vidare med de andra attackerna. Det är också i princip omöjligt att så här lång tid efteråt se vilken effekt de andra attackerna fick. Man måste veta att det verkligen var en attack som gjorde att en hemsida gick ner eller om den bara gick trögt, och det är information som man inte sparar så lång tid efter, säger åklagare Anna Svedin.

”Bara lösa trådar”

18-åringens försvarsadvokat Gunnar Larsson är inte lika nöjd med domen.

– Vi tycker att det är en förvånande utgång och vi hade absolut inte väntat oss en fällande dom. Enligt vår uppfattning finns ingen tillräcklig bevisning utan bara en massa lösa trådar, säger advokat Gunnar Larsson.

Gunnar Larsson är kritisk till att tingsrätten binder honom till attackerna genom olika saker som 18-åringen påstås ha skrivit utan att det enligt advokaten finns någon bevisning för att det verkligen är 18-åringen som skrivit.

– Han har skapat kontot en gång men åklagaren har inte ifrågasatt att det finns andra personer som också förfogar över kontot och kan skriva de här sakerna, det finns ingen ip-adress som visar att den som skrivit det här har suttit vid den här datorn, avslutar Gunnar Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

it-attacker mot banker

Mer i ämnet