Vår reporter fastnade vid ett par nedfällda vägbommar i Ruda som hejdar trafiken. Foto: Ida Svensson/SVT

2 000 förlorade strömmen i Kalmar län – tågbommar stoppade trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 2 000 av Eons kunder påverkades av ett strömavbrott till av följd av åska och oväder i norra delarna av Kalmar län under måndagen. Under tisdagsmorgonen har nästan alla hushåll fått tillbaka strömmen.

Två järnvägsbommar hade fastnat nedfällda på vägen mellan Blomstermåla och Ruda som en följd av åskovädret. Trafiken stod stilla i ungefär två timmar innan Trafikverkets personal kunde åtgärda problemet vid 11:30-tiden.

Även mellan Berga och Högsby hade ett par järnvägsbommar fastnat och hejdade trafiken.

Strömavbrottet berörde kunder i Högsby, Hultsfred, Oskarshamn, Mönsterås, Nybro, Västervik och Vimmerby kommun.

I flera av fallen, bland annat i Hultsfred och Vimmerby, meddelade Eon att åskovädret låg bakom avbrotten.

Arbetar inte när det åskar

Eon hade servicetekniker ute på flera ställen som arbetade för att åtgärda problemet. Men på en del ställen åskade det under en längre period – där avvaktade personalen.

– Vi får inte lov att arbeta när det åskar. Det är för farligt. När åskan har gått över kan man se om någonting gått sönder eller koppla in ledningen igen, sade Jan-Erik Olsson under måndagen.

Vid tolv-tiden på tisdagsmorgonen var under tio hushåll fortfarande utan el, alla i Oskarshamns kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.