Foto: TT

20 miljoner extra till Växjö flygplats i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna för Växjö Småland Airport AB är överens om att tillsammans anslå 20 miljoner kronor extra till flytplatsen. Region Kronoberg har beslutat om ett bidrag på 11 miljoner kronor.

– Det var en nödvändighet för att klara nästa år om inte staten går in för att täcka upp för covid, säger flygplatsens VD Ulf Axelsson.

Regionfullmäktige fattade beslut under onsdagen att betala ut ett extra bidrag på 11 miljoner kronor under förutsättning att även övriga ägare beslutar även om extra driftbidrag. Vänsterpartiet var det enda partiet emot förslaget.

Ägarna bakom extra stöd

Ägarna för Växjö Småland Airport AB, Region Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun ska ha kommit överens om att tillsammans anslå 20 miljoner kronor extra till flygplatsen.

Region Kronoberg står alltså för drygt hälften av det extra driftstödet. Pengarna kommer att räcka för att flygplatsen ska överleva under nästa år.

”Helt avgörande”

– Det stärker upp finansieringen för nästa år. Vi har dragit in på de kostnader vi kan men vi har noll intäkter och vi måste ju hålla flygplatsen igång så det krävs pengar.

På flygplatsens parkering gapar det tomt som på en ensam bil. Troligen från någon som sitter fast utomlands, enligt VD:n.

– Det kommer att ta ett par tre år att bygga tillbaka och beskedet idag om extra driftpengar var helt avgörande för vår framtid, säger Ulf Axelsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT träffade Småland Airports vd Ulf Axelsson: ”2020 är ett förlorat år” – trots miljonstödet till flygplatsen Foto: Olof Peterson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer