Bild från polisens förundersökning. Övervakningskameran vid rånet på Systembolaget i Emmaboda i augusti.

24-åring döms för att ha rånat Systembolaget i Emmaboda

Uppdaterad
Publicerad

En 24-årig man som rånade Systembolaget i Emmaboda i början av augusti i år döms nu till skyddstillsyn. 24-åringen maskerade sig med en sönderklippt mössa och hotade en anställd med en kniv.

Den 24-årige mannen har erkänt att det var han som rånade Systembolaget den 9 augusti i år.

Hotade med kniv

Han ska då ha klippt sönder en mössa som han maskerade sig med och beväpnat sig med en kniv. Strax innan stägning gick han sedan in och hotade en anställd med en kniv. Han ska då ha tvingat till sig sprit och kontater.

Emmaboda

Den anställda kvinnan tryckte på överfallslarmet. Polisen kunde spåra 24-åringen till en lägenhet. Där fann polisen den sönderklippta mössan, kniven, spriten, kontanterna och den 24-årige mannen.

I bevisningen finns också en övervakningsfilm från rånet.

Förmildrande omständigheter

24-åringen döms nu för rån till fängelse i två månader och skyddstillsyn. Mannens fängelsestraff anses dock som verkställt då han suttit häktad denna tid.

Mannens psykosociala funktionsnivå är dock en förmildrande omständighet eftersom straffvärdet för rån som utgångspunkt motsvarar fängelse i ett år.

24-åringen ska också betala ett skadestånd till den utsatta kvinnan på 12000 kr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmaboda

Mer i ämnet