Foto: SVT

28-årig man från Blekinge dömd för oaktsam våldtäkt

Publicerad

Kalmar tingsrätt dömer nu en 28-årig man från Blekinge till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt av en kvinna i Kalmar. Brottet är en del av den nya samtyckeslagen som trädde i kraft under förra sommaren.

Det var den sjunde juni i år som 28-åringen åkte till Kalmar för att träffa en kvinna som han fått kontakt med via sociala medier.

Några dagar före träffen hade parterna en dialog om sexuella preferenser. Inför mötet gjorde båda parterna klart att de inte ville ha någon form av sexuellt umgänge när de träffades första gången. 

Enligt domen kysstes paret vid första träffen hemma hos kvinnan och de förflyttade sig till hennes sovrum för att ha sex. Därefter går parternas händelsebeskrivning isär enligt domen.

Tog stryptag  

Enligt målsägande ska mannen ha slagit henne flera gånger i ansiktet och tagit stryptag under samlaget. Ett av tagen ska ha varit så hårt att det svartnade för ögonen. Berättelsen får stöd i det hon hade berättat för två vänner direkt efter händelsen.

Mannen däremot hävdar att han varken tagit stryptag eller slagit henne i ansiktet.  

Kalmar tingsrätt anser att det är bevisat att målsäganden ofrivilligt medverkat i samlag. När parterna lämnade varandra kramade de om varandra.

Fängelse och böter

Mannen hade frågat målsäganden när de skulle ses på nytt och det menar tingsrätten talar mot att han inte insåg att målsäganden deltagit i sexuella handlingar som hon inte ville delta i.

– Den här domen hade inte varit möjlig utan samtyckeslagen, oaktsam våldtäkt är en del av den nya lagen, säger fallets kammaråklagare Magnus Argus.

Mannen är dömd till ett års fängelse och ska betala ett skadestånd på 45 000 kronor till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer