Här släpps 3000 paddor ut i frihet

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen släpptes närmare 3000 grönfläckiga paddor ut på Ottenby på södra Öland.

– Projektet inleddes 2009 och nu kan man se att det faktiskt finns en liten men skör population med grönfläckiga paddor på Ottenby, säger Kristofer Försäter, djurvårdare på Nordens ark och ansvarig för projektet.

Varje vår åker Nordens Ark till Limhamns kalkbrott i Malmö och samlar in äggsträngar från grönfläckliga paddor. De kläcks sedan och får växa till sig på deras avelsanläggning innan de släpps ut i naturen igen.

– När vi släpper ut dem såhär på hösten försvinner paddorna ner och går i dvala i frostfria utrymmen. På så sätt stannar de över vintern och när de vaknar på våren håller de sig i samma område. Släpper man ut dem tidigare på året finns risken att de sticker iväg planlöst.

Foto: Kristofer Försäter/Nordens Ark

Projektets syfte är att återfå den grönfläckiga paddan till Öland. Och med den grönfläckiga paddan kommer också ytterligare fördelar för djurlivet.

– Förhoppningen är att det inte ska behövas stödutsättningar i framtiden. Om paddan trivs här så är det ett tecken på att miljön är välmående och de småvatten som grävts gynnar även fågellivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.