Fredrik Åhlin tog sin andra totalseger i South Swedish Rally. Foto: Annemo Friberg/Rally-SM

32 av 82 startande i Sydsvenska rallyt tvingades bryta

Uppdaterad
Publicerad

Tuffa förhållanden med mycket sten gjorde att 40 procent av åkarna i Sydsvenska rallyt tvingades bryta. ”Det är inte så dramatiskt som det låter. South Swedish Rally är en av våra mest omtyckta tävlingar. Många vill åka, de kanske tar i lite för mycket” säger Annemo Friberg, presschef på Rally-SM.

Sydsvenska rallyt kördes i helgen på grusvägar i närheten av Älmhult. Totalsegern togs hem av landslagsföraren Fredrik Åhlin.

– En fantastisk tävling! Det finns många snabba förare här hemma så vi har förberett oss lika noga som utomlands och det höll hela vägen, säger Fredrik Åhlin i ett pressmeddelande från Rally-SM.

Även Fredrik Åhlin körde på en sten och fick köra två sträckor med en böjd styrarm. På den sista sträckan kraschade den amerikanske föraren Sean Johnsson och hans kartläsare Alex Kihurani. De fördes till sjukhus för kontroll.

– Det var inte någon fara alls. De var omskakade och omtumlade, berättar Annemo Friberg.

Sista sträckan ströks

Avåkningen resulterade i att tävlingens sista sträcka plockades bort.

– Vi har så mycket publik ute och när det blir stopp börjar de gå på sträckan, samtidigt som förare väntar på att få köra. Ska vi då släppa ut förarna ser vi det som en säkerhetsrisk, förklarar Annemo Friberg.

Fin comeback av Sandberg

Robin Sandberg och Mathias Bengtsson som i september 2017 kraschade svårt var tillbaka på banan och körde riktigt fint.

– Han åkte ju strålande, det var väl ingen som i sin vildaste fantasi trodde att han skulle vara tillbaka så väl och i sådant tempo! Det var ju stora applåder ute i skogen, berättar Annemo Friberg.

Även Robin Sandberg tvingades bryta efter att de kört på någon sten. Men att så många som 40 procent bryter är inte ovanligt, enligt Annemo Friberg.

– Det är väldigt många som bryter South Swedish Rally. Vägarna är omtycka, men det är så mycket sten nere hos er. Många hade bromsproblem också, det går väldigt varmt.

Mycket publik

Annemo Friberg ger också en eloge till Älmhult.

– Älmhult visade sig vara en riktigt bra tävlingsort. Depån precis utanför dörren och inte så långt till sträckorna, utan det var mycket folk ute i skogen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.