Foto: SVT

32 evakuerades efter branden – på måndag kan 8 flytta hem

Uppdaterad
Publicerad

Efter att branden rasade i ett sjuvåningshus i Nybro i maj tvingades man evakuera de boende. Just nu pågår arbetet med att renovera huset, och redan på måndag kan åtta av de boende flytta hem.

Natten mellan den 25 och 26 maj brann ett sjuvåningshus i Nybro. Totalt finns 32 lägenheter i huset. De två lägenheterna högst upp blev totalförstörda och kommer inte att kunna återställas förrän till sommaren 2019.

Hyresgästerna i alla andra lägenheter kommer att kunna flytta tillbaka innan jul. De nedersta ska vara renoverade och klara redan till på måndag.

Nybro

– Enda sedan den dag det brann har vi jobbat med den här fastigheten från morgon till kväll, säger Sulev Pull, vd på Nybro Bostads AB.

Fukten har varit ett problem

Sulev Pull berättar också att anledningen till att det tagit så lång tid att få huset beboeligt igen inte bara beror på skador från själva branden.

– De översta våningarna blev ju rökskadade, men sen är det också släckvatten som runnit ner genom huset som har ställt till det. Det stora jobbet för oss har varit att hantera fukten i huset, säger han.

Joakim Olsson var i sin lägenhet när branden bröt ut. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

”Var livrädd under tiden”

23-årige Joakim Olsson som har lägenhet i huset var hemma natten då det brann. Under tiden det renoverats har han bott hemma hos sin bror. Joakim bor på våning tre, och kommer därför inte kunnat flytta in förrän 1 november.

Att huset fortfarande kommer att vara omgivet av byggställningar då bryr han sig inte om.

– Det är inga problem för mig, jag är bara glad att jag kan flytta hem igen, säger han.

Hur ofta tänker du på branden?

Det gör jag ganska ofta. Jag har en klar bild i huvudet och kommer ihåg händelsen. Jag var ju livrädd då under tiden, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nybro

Mer i ämnet