Amanda Carlsson från Norrköping tycker att konventet varit väldigt givande hittills. Foto: Julia Lindström/SVT

Sveriges största konvent för musiklärare hålls i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Musiklärare från hela Sverige samlas under två dagar på Linnéuniversitetet i Växjö för att diskutera digitalt musikskapande. Förhoppningen är att lärarna ska bli inspirerade att använda digitala verktyg i sin undervisning.

Konventet Make music matter har lockat musiklärare från Skåne i söder till Norrbotten i norr till att komma till Linnéuniversitetet i Växjö den här veckan.

Genom föreläsningar och workshops har de fått lära sig att skapa musik på digitala plattformar. Bland föreläsarna finns bland annat musikentreprenörer, producenter, forskare och ljudtekniker.

– Tittar man i musikbranschen så har de digitala verktygen fått en särställning. Det är svårt att se musik som inte skapas med hjälp av digitala verktyg. Även inom skolvärlden vill man få in digitaliseringen i större grad. Därför är det här konventet till för kompetensutveckling, säger Göran Nikolausson som är projektledare och universitetetsadjunkt i musikpedagogik vid Linnéuniversitetet.

Naturligt val av plats

Make Music Matter är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Sveriges Kommuner och landsting, Andreas Carlssons Academy of Music and Business och den digitala musiktjänsten Soundtrap.

Att Linnéuniversitetet blev platsen att välkomna lärarna på föll naturligt enligt Göran Nikolausson.

– Linnéuniversitetet är ju ett lärosäte där man tycker att digitalisering, entreprenörskap och kreativitet är väldigt viktigt att utveckla.

Vill nå ut på nya sätt

Amanda Carlsson som är musiklärare på Mosstorpsskolan utanför Norrköping är en av dagens besökare. Hon vill bredda sina kunskaper inom digitalt musiksskapande för att nå ut till fler av sina elever.

– Jag tror att det kommer att kännas väldigt nytt för eleverna och kanske lite osäkert till en början. Men jag tror att genom rätt undervisning kan man väcka elevernas musikintresse på ett annat sätt. Nu har det varit väldigt mycket spelande fysiskt på instrumenten. Jag tror att det finns många som tycker att det här är en roligare del av musiken.

Framöver hoppas hon kunna kombinera både fysiska instrument och digitala verktyg i sin undervisning.

– Det gäller ju att hitta många vägar inom musik så att man kan fånga så många elever som möjligt, eftersom musik är så brett och stort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.