Dynestaviken i Gamleby utanför Västervik Foto: SVT

37 miljoner för att motverka övergödning – Västervik mottagare

Publicerad

20 projekt i Sverige får totalt nästan 37 miljoner kronor i bidrag för att under tre år utveckla nya arbetsformer i vattenvården. Målet är att prioritera och genomföra fler åtgärder mot övergödningen i sjöar och hav.

I Västerviks kommun har de under flera år jobbat med olika projekt för att minska övergödningen i Östersjön. Bland annat har man drivit ett projekt där man testat att pumpa upp bottenvattnet från viken och använt det som gödselmedel för bevattning av omgivande åkrar.

Detta arbetet belönas nu då kommunen blir en av mottagarna till de 37 miljonerna från Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

– Det här är en bred satsning som vi gör tillsammans med flera aktörer. Tack vare den kan myndigheter, intresseorganisationer och lokala aktörer bygga upp ett gemensamt och långsiktigt arbetssätt mot övergödning, en gemensam plattform för det fortsatta kunskapsarbetet, säger Mats Svensson avdelningschef på HaV.

Havsvatten blev en oväntad räddare efter sommarens torka. Foto: SVT

Satsningen är ett samarbete mellan HaV, Jordbruksverket, de fem vattenmyndigheterna, länsstyrelsen och Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Den är en del av regeringens utökade och fleråriga satsning på rent hav som beslutades om 2018. Den omfattar totalt nästan 37 miljoner kronor som fördelas på tre år 2018-2020.

Stärka lokalt arbete

Parallellt med åtgärdsarbetet inom pilotområdena kommer även en nationell stödfunktion att skapas. Målet är att stödja utbyte av erfarenheter och kunskap, bland annat genom att bygga upp en lärandeplattform som ska vara en kunskapsbas över planerade och genomförda åtgärder.

– Genom satsningen provar vi ett nytt arbetssätt där mottagare av medel för åtgärder också förväntas att aktivt dela med sig av erfarenheter. Satsningen är tänkt att pågå i 1-3 år men vår förhoppning är att arbetet ska fortsätta på lång sikt. Ett mycket viktigt mål är att identifiera vilka drivkrafter som krävs för att nödvändiga åtgärder ska genomföras, säger Mats Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet