Kon på bilden har inget att göra med händelsen.

40 nötkreatur omhändertas – magra och förvildade

Publicerad

Länsstyrelsen kommer att omhänderta 40 nötkreatur hos en djurhållare i Kalmar län. Djuren var magra och saknade ligghall. Dessutom hade de blivit förvildade.

Flera kontroller har visat på brister i djurhållningen på den aktuella gården. Djuren saknade bland annat ligghall och var magra. Dessutom var de inte uppdelade. I hagen finns både kor, tjurar, kalvar och ungdjur vilket medför risker för de unga kvigorna.

”En för tidig betäckning av en ung kviga innebär stor risk för lidande för både kvigan och kalven”, skriver Länsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

Förvildade djur

Där står också att djuren blivit förvildade och att de därför är riskfyllda att hantera. Vad som händer med djuren nu är oklart.

– En veterinär bedömer skicket på varje enskilt djur, sedan kan de antingen säljas eller gå till slakt, säger Christina Karlberg, kommunikationschef på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Djurägaren överklagade Länsstyrelsens beslut men nu har Förvaltningsrätten fastslagit i en dom att djuren ska omhändertas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer