Foto: Teckning Truls Wallin/SVT

45-åring ska ha drogat och våldtagit ex-frun

Uppdaterad
Publicerad

En 45-åring på Öland misstänkts ha drogat och våldtagit sin medvetslösa ex-fru vid minst sju tillfällen. Mannen ska också ha filmat våldtäkterna. På tisdagen hålls den sista rättegångsdagen av fyra i Kalmar tingsrätt. 

Kvinnan hade under en längre tid fått ett antal ”anfall” som hon beskrev det, och drabbats av blackouter och minnesbortfall. Hon hade själv sökt vård för anfallen och bland annat gjort en skiktröntken av huvudet, men fått normala resultat. 

Det var först efter att hon upptäckt en övervakningskamera som monterats i ett ventilationsschakt i hennes lägenhet och anmälde det, som polisen fattade misstankar mot exmannen, som hon separerat ifrån en tid innan. 

Vid en kontroll av mannens mobiltelefon, som misstänks ha styrt övervakningskameran, hittade man även flera så kallade våldtäktsfilmer, där inga ansikten syntes. 

Bröt ihop när hon fick se filmen  

– Utredarna tyckte det var egendomligt eftersom kvinnan på bilderna inte rörde sig, och sa ingenting och händelseförloppet var sådant att man kunde ifrågasätta om det överhuvudtaget var frivilligt, berättar kammaråklagare John Dagnevik. 

När kvinnan fick se sig själv på filmerna bröt hon ihop fullständigt. Därefter följde en stor polisutredning. 

De sju övergreppen som filmats ska enligt åtalet både ha skett i parets tidigare gemensamma hem och även flera gånger i kvinnans nya lägenhet, efter att de separerat. 

45-åringen ska ha preparerat hennes kvarg med narkotikaklassade läkemedel han själv fått utskrivna till sig och därefter förgripit sig på henne sexuellt när hon förlorat medvetandet. Vid samtliga tillfällen som åtalet gäller har mannen även filmat våldtäkterna. 

”Särskilt hänsynslöst” 

Åklagaren anser att våldtäkterna är att betrakta som särskilt hänsynslösa och råa eftersom offret varit helt försvarslöst och brotten tycks ha skett systematiskt och planerats i förväg. 

– Bara omständigheten att det handlar om så grova brott och att målsägande inte är medveten om att det skett är väldigt ovanligt, säger John Dagnevik, åklagare. 

Han vill inte på förhand säga vad han kommer att yrka på för straff men säger att om mannen döms så väntar ett långt fängelsestraff. Sedan straffskärpningen för våldtäkt 2018 är lägsta straffet för grov våldtäkt fem års fängelse. 

På tisdagen hålls den fjärde och sista rättegångsdagen i Kalmar tingsrätt. Mannen står åtalad för bland annat grov våldtäkt, kränkande fotografering och ofredande. 45-åringen nekar till våldtäkterna och säger att samlagen och filmerna skett med samtycke från ex-frun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer