Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ros-Marie tycker domen är rättvis, men anser att skadeståndet är alldeles för lågt. Hör henne berätta i videon. Foto: SVT

Fem års fängelse för brutala rånet – Ros-Marie bands och pistolhotades

Uppdaterad
Publicerad

Idag dömdes tre män till fem års fängelse för grovt rån efter att ha rånat KOL-sjuka Ros-Marie Lundgren i hennes hem i mars.

– Jag tycker att domen är rättvis, men jag hade önskat ett par år till, säger Ros-Marie Lundgren till SVT några timmar efter att domen meddelats.

Klippte av syrgasen

Männen, 25, 29 och 49 år gamla, dömdes under fredagen till fem års fängelse för grovt rån vid tingsrätten i Kalmar. I mars rånade de 74-åriga Ros-Marie Lundgren i hennes hem i Mönsterås.

Under rånet bands Ros-Marie Lundgrens armar och ben med buntband. Under pistolhot tvingades hon berätta var hon förvarade sina värdesaker. Även slangen till hennes syrgas klipptes av under rånet, vilket medförde andningssvårigheter för 74-åringen.

Enligt tingsrätten innebar rånet att ”Ros-Marie Lundgren utsatts för ett omfattande och otäckt övergrepp”, vilket gör att rånet bedöms som grovt.

300 000 i skadestånd

Männen har suttit häktade sedan slutet av mars och kommer fortsatt vara frihetsberövade till det att domen vinner laga kraft.

Utöver fängelsestraffet ska de även betala skadestånd om drygt 300 000 kronor till Ros-Marie Lundgren, för att täcka värdet av stulna kontanter och smycken, samt som ersättning för det trauma som händelsen inneburit. Men Ros-Marie Lundgren tycker inte att skadeståndet är tillräckligt.

– Det är alldeles för lite. Jag vill ha 300 000 per man, säger hon.

En eventuell överklagan av domen måste lämnas in till hovrätten senast den 21 augusti.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ros-Marie Lundgren berättar hur hon bands och fick en pistol tryckt mot pannan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer