Ingen vet exakt hur många hjärtstartare som finns i landet, enligt Ingela Hasselqvist Ax på Svenska rådet för hjärt- och lungräddning. I klippet hör du henne berätta mer. Foto: SVT

Hälften av alla hjärtstartare inlåsta efter klockan fem

Uppdaterad
Publicerad

Uppskattningsvis hälften av alla hjärtstartare är inte registrerade.

– Om vi hade koll på varenda hjärtstartare så tror jag att vi kunde rädda fler liv, säger Ingela Hasselqvist Ax på Svenska rådet för hjärt- och lungräddning.

I Sveriges hjärtstartsregister ska den som ansvarar för en hjärtstartare anmäla var och när den är tillgänglig. Men det görs inte, menar Ingela Hasselqvist Ax på Svenska rådet för hjärt- lungräddning, den organisation som ansvarar för registret.

Eftersom det är så många hjärtstartare som inte registreras är det också svårt att veta hur många det finns.

– Det är ett stort mörkertal, säger Ingela Hasselqvist Ax.

Sveriges hjärtstartarregister i kartform används bland annat av SMS-livräddaren, för att hitta närmaste hjärtstartare. Där kan registret vara skillnad på liv eller död.

Mer än hälften saknas i registret

I dag finns det ca 19 000 registrerade hjärtstartare i registret, men ingen vet alltså exakt hur många det finns.

– Siffror cirkulerar på 50 000 sålda, men vi vet inte, säger Ingela Hasselqvist Ax.

Stöldrisk

En hjärtstartare kostar runt tio till tjugotusen kronor. Det gör dem stöldbegärliga, vilket kan vara en orsak till att de förblir inlåsta kvälls- och nattetid. Särskilt på arbetsplatser.

– Hälften av alla hjärtstartare är otillgängliga efter klockan 17.00, säger Ingela Hasselqvist Ax.

Halvårskontroller

Var sjätte månad mejlar HLR-rådet till den som är ansvarig för en hjärtstartare för att kontrollera att den fortfarande är aktuell.

– Vi frågar om den hänger på samma plats? Är det samma öppettider? Vi uppmuntrar också människor att kontrollera att hjärtstartaren fungerar, säger Ingela Hasselqvist Ax.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.