Dödsolyckan skedde i norra delarna av Färjestaden på Öland. Foto: Helmuth Petersson

Provsvaren visar: 55-årige bilföraren körde inte drograttfull

Uppdaterad
Publicerad

Den 55-årige man som misstänks orsakat trafikolyckan i Färjestaden där en mamma och ett barn omkom körde inte drograttfull. Det berättar åklagaren Kjell Janneson efter att provsvaren kommit.

– Jag har lagt ner misstanken om drograttfylleri, säger åklagare Kjell Janneson till Ölandsbladet.

Inte alkohol eller droger

Tidningen berättar att provsvaren visar att föraren av bilen som var inblandad i dödsolyckan i Färjestaden inte hade några droger i kroppen.

Dödsolycka i Färjestaden

Sedan tidigare stod det klart att den misstänkte 55-åringen inte heller hade alkohol i kroppen.

Det var under onsdagseftermiddagen den 22 juli som fyra cyklister blev påkörda av en bilförare i Färjestaden på Öland. En pojke under 15 år och en kvinna i 45-årsåldern omkom av skadorna som de fick i samband med olyckan.

Vittnen till olyckan har uppgett att mannen körde mer än 60 kilometer i timmen på en smal 30-väg, och föraren var även nära på att köra på fler personer.

”55-åringen minns inget av olyckan”

Trots att misstankarna gällande drograttfylleri lagts ned kvarstår ändå misstankarna om grov vårdslöshet i trafik, grovt vållande till annans död i två fall, grovt vållande av kroppsskada och framkallande av fara för annan i fem fall.

Enligt åklagare Kjell Janneson har det inte hållits några fler förhör med mannen sedan de inledande förhören.

– Han har gett sin version och det är att han inte minns något av olyckan, så det är inte så meningsfullt med fler förhör nu. Utredningen fokuseras nu bland annat på att prata med vittnen och undersöka mannens hälsotillstånd vid körningstillfället, säger han till TT.

TT: Har ni några teorier om varför han drabbats av minnesförlust?

– Teorier har vi väl, men det är inget jag kan uttala mig om nu.

Den misstänkte 55-åringen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka i Färjestaden

Mer i ämnet