SVT Nyheter Småland har två medarbetare på plats, Cecilia Ekströmer och Danijel Ivic. Foto: Tomas Lundström, SVT

800 sjätteklassare ska lära sig tänka källkritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fylls Konserthuset i Växjö av 800 sjätteklassare från kommunen. Eleverna ska få lära sig mer om medier och källkritik. Bland annat ska de lära sig avslöja en falsk nyhet. SVT Nyheter Småland har två medarbetare på plats, Cecilia Ekströmer och Danijel Ivic.

Temadagen Fria ordets dag äger rum årligen och är ett samarbete mellan Sveriges Television, Sveriges Radio, Smålandsposten och Växjö kommun.

I år kommer eleverna att få testa på att vara reportrar och Kristoffer Fransson från Lilla Aktuellt tipsar om hur man tänker källkritiskt. Eleverna kommer också att få pröva sitt källkritiska tänk genom tre påståenden.

Där ska sjätteklassarna bland annat ta ställning till vilka som gjort nyheten, om det går att lita på den och fråga sig om någon vill påverka dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.