Foto: Fredrik Sandberg/TT

81-åring hölls i isoleringscell i fem dagar av misstag

Uppdaterad
Publicerad

En 81-årig man skulle enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, avtjäna ett fängelsestraff på öppen anstalt för grovt rattfylleri. Istället ska han ha låsts in i en isoleringscell i fem dagar, innan han släpptes utan förklaring.

Det var på fängelset i Västervik som en 81-årig man felaktigt ska ha placerats i en isoleringscell i fem dygn. Enligt anmälan som mannen skrivit till JO ska han ha blivit tillfrågad om han kunde tänka sig att spendera en natt i en isoleringscell eftersom fängelset var fullbelagt.

Men dagen efter släpptes han inte ut, och mannen skriver i anmälan att han själv förstod att personalen hade fått fel information.

Under tiden han spenderade i isoleringscellen ska ha inte ha tillåtits ha några behörigheter och inte heller haft möjlighet att ringa någon. Efter fem dygn ska han ha släppts ut, utan någon förklaring till händelsen. Därefter skickades han till rätt ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.