Den gamla läktaren på Virdavallen har nu byggnadsminnesmärkts. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg

90-åriga läktaren på Virdavallen blir byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen beslutade Länsstyrelsen i Kronoberg att göra läktaren på Virdavallen i Alvesta till Kronobergs 38:e byggnadsminne – och det första med anknytning till sport.

– Den välbevarade läktaren är en av få som finns kvar i länet från det folkliga idrottandets tidiga historia och den blir därför ett angeläget tillskott till Kronobergs byggnadsminnen, säger Viktoria Bylund, kulturmiljöhandläggare på Länsstyrelsen Kronoberg.

Läktaren invigdes 1939, vilket gör den till den äldsta kvarvarande byggnaden på anrika Virdavallen. Enligt länsstyrelsen så representerar läktaren det folkliga idrottandet som växte fram i Sverige i början av 1900-talet, vilket ger den ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde, vilket krävs för en byggnadsminnesförklaring.

– Det är roligt att vi kan uppmärksamma idrottsrörelsens byggnader som viktiga kulturmiljöer, värda att bevara för framtiden, säger Heidi Vassi som är länsantikvarie på Länsstyrelsen Kronoberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.