Foto: TT

Dramatisk minskning av fjärilar i Växjös naturreservat

Publicerad

Förra årets torka slog hårt mot fjärilarna i Växjö kommuns naturreservat. Enligt kommunens undersökning saknas i år 90 procent av de mest drabbade fjärilsarterna i de undersökta områdena.

Växtligheten på ängar och betesmarker torkade i förra årets varma, torra väder. Det i sin tur gjorde att fjärilslarverna inte hade något att äta och svalt ihjäl.

– Eftersom vi är beroende av en rik biologisk mångfald för att få ekosystemtjänster som pollination av våra grödor är det oroande när insektspopulationer kraschar. Vi får vara tacksamma att det varit några regniga dagar den här sommaren, säger Martin Unell, kommunekolog i Växjö kommun i ett pressmeddelande. 

Undersökningen visar att fjärilsarter som violettkantad guldvinge, bastardsvärmare och gräsfjärilar återstår så lite som 10 procent av normalpopulationerna.

Ängsprojekt visar återhämtning

Under sommaren har kommunen drivit ett ängsprojekt som gått ut på att inte klippa cirka 20 utvalda gräsmattor. Syftet var att gynna den biologiska mångfalden och det har visat resultat.

– På de oklippta ytorna ser vi absolut fler fjärilar än på de klippta. Nu kommer lite guldvingar och blåvingar men vi får vänta och se om det kommer några av de ovanligare arterna också, säger Martin Unell. 

Kommunen menar vidare att för att populationer av sällsynta arter ska klara sig från lokal utrotning krävs stora sammanhängande örtrika gräsmarksområden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer