Foto: Kristin Renulf/SVT

99 obevakade järnvägsövergångar i Kronoberg och Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

I Kalmar och Kronobergs län finns det totalt 99 helt obevakade järnvägsövergångar där sikten är för dålig enligt Trafikverkets egna riktlinjer. Det kan Uppdrag granskning slå fast efter att ha kartlagt järnvägsövergångarna i hela landet.

Vid flera obevakade övergångar har det inträffat dödsolyckor. Då det varken finns bommar, ljud eller ljussignaler är sikten avgörande.

Uppdrag granskning har kartlagt alla obevakade järnvägsövergångar i hela landet och kan avslöja att det totalt finns 1100 helt obevakade övergångar där sikten anses för dålig enligt Trafikverket.

99 övergångar med för dålig sikt

I Kalmar län finns totalt 91 obevakade järnvägsövergångar där sikten är för dålig. I Kronobergs län finns det åtta stycken.

Kravet är att den som korsar järnvägen ska ha tio sekunder på sig att hinna se tåget innan det når övergången, men i dessa 1100 obevakade övergångar är det kravet alltså inte uppfyllt. Just bristande sikt har varit en bidragande orsak till flera dödsolyckor.

Minst tio personer har dött på järnvägsövergångar med allvarliga säkerhetsbrister sedan år 2013.

I Kalmar län blev en man påkörd av tåget när han ledde sin cykel över en obevakad järnvägsövergång i Högsby den 28 maj 2015. Mannen avled av skadorna han ådrog sig.

Nyligen, den 23 januari, inträffade en dödsolycka mellan en personbil och ett tåg norr om Västervik vid Överums bruk. En man i 30-årsåldern omkom. Men orsaken till den dödsolyckan är ännu inte utredd.

Mer om detta i kvällens Uppdrag granskning, klockan 20 på SVT1 eller på Svtplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.